Vad är kiropraktik?

Kiropraktik är en modern läkekonst vars målsättning är att stimulera kroppens medfödda självläkande förmåga. Kiropraktik är också en vetenskap som bygger på naturvetenskapliga principer och utvecklas i takt med aktuell forskning.

Verksamhetsområdet omfattar diagnostik, förebyggande åtgärder och behandling av funktionella besvär från rörelseapparaten. Med sin helhetssyn söker kiropraktorn skapa balans i kroppens struktur, mellan muskler, leder och skelett, för att i sin tur påverka nervsystemets funktion. Kiropraktorn fokuserar även på kroppens struktur och rörelsemönster i förhållande till hälsa, kroppshållning och aktiviteter. Kiropraktiken är ett primärvårdsyrke som är väl integrerad i samhället och kiropraktorn remitterar vid behov vidare till husläkare, sjukgymnast eller annan lämplig vårdgivare.

Kiropraktiken ingår numera i Världshälsoorganisationens organ för medicinsk vetenskap, CIOMS. För att få detta erkännande krävs det att yrkeskåren uppvisar hög säkerhet och vetenskapligt dokumenterad behandlingseffekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *